Att riva upp gamla sår

Lina berättade om en intervju med personal på Ulvesund om hur det är där nu. Blev ju riktigt nyfiken över vad de sa och ja, vad ska man säga?:

Reporter: Skolan ska läggas ned om ett år. Det har politikerna bestämt efter ett beslut som det blivit väldigt mycket strid om i våras. Elever och lärare, dom har kämpat för att gymnasiet ska vara kvar, men så blev alltså inte fallet.

Reporter: Det är lite färre elever på skolan. Hur märks det?

Elever: Det är väldigt tomt i korridorerna och det är väldigt tyst. Men ändå skönt...

Reporter: Det var ju väldigt mycket diskussioner i våras här om man skulle lägga ner eller inte.Vad minns ni av det?

Elever: Jag minns att ettorna var engagerade och ville vara kvar. Man undrar ju lite över hur det ar gått för dom nu i nya skolan.

Reporter: Ja, dom kämpade ju hårt för att skolan skulle vara kvar. Var det fel att lägga ner?

Elever: Det är svårt att säga. Det är ju en bra skola, en bra miljö så det är ju synd. För det är väldigt bra och lugnt här.
Eftersom elever har fått bra betyg, så missar man ju någonting.

Torgny: Vad kommer du med? Kommer du med en mikrofon? *skrattar*

Reporter: I receptionen sitter Sanna. Nu har sista året börjat, kan man säga så?

Sanna: Ja. För mig är det lite tomt, men det känns ganska okej. Stämningen är ju...lugnare. Helt klart.

Reporter: Gymnasiet ska ju läggas ner om ett år. Blev det ett bra beslut?

Sanna: Nej, det blev det väl inte. Jag tycker att kunde ha fortsatt ett tag till då men vi får göra det bästa av situationen.
Jag sitter ju på en ganska central plats men jag tycker att vi har bestämt oss, beslutat oss för som en enad personalstyrka att också gå framåt, och snacket går. Jag har inte hört  inte hört så jättemycket negativt, och det är klart att det känns lite tomt för att det är så många lärare som har lämnat men jag tycker att vi har beslutat oss för att göra vårt bästa år.

Reporter: Le grande finale?

Sanna: Ja, det blir det. Så blir det och vi är ganska eniga i personstyrkan också som är kvar. Vi har ju pratat mycket simsemellan att det är ju för elevernas skull som vi är kvar här och då får vi se till att de får det bra.

Reporter: Det sa Sanna, receptionist på Ulvesundsgymnasiet. Och vår reporter gick vidare och fick en pratstund med rektorn Jon Evernäs (HAHAHA fyfan vad jag gapflabba!)

Rektorn: Jag tycker att uppstarten har gått som vi planerat. Det rullar på nu och det är lite tidigt att göra någon avstämning än. Det får vi vänta några veckor till.

Reporter: Känns det tomt eller ödsligt?

Rektorn: Det är något färre elever och vi koncentrerar oss på att göra det så likt vilket läsår som helst.

Reporter: Det är färre elever, och vilket sätt märks det?

Rektorn: Det märks ju framförallt när man samlar skolans elever samtidigt. Vi behöver inte längre använda oss av aulan utan vi kan använda matsalen eller ett av dom största klassrummen.

Reporter: Jag vet att ni har tagit bort en del av de lokaler eftersom de används inte alls längre. Finns det annat ni har gjort för att anpassa skolan på det sättet?

Rektorn: Vi har ju försökt att för varje avgångsklass, skapa ett hemklassrum och att försöka täta ihop schemat. Det gör att lärarna det här året får förflytta sig mer än tidigare och eleverna något mer stationära.

Reporter: Om man tittar framåt då. Detta läsåret blir ju det sista. Vad kommer att hända sen med skolan och med pesonalen? Har ni några tankar om det?

Rektorn: Nej, det har jag inga egna tankar kring utan det är ju nu att fullfölja ett politiskt fattat beslut.

Reporter. Den 25 februari så tog alltså kommunfullmäktige beslutet att lägga ner Ulvesundsgymnasiet i sin a kvar.dåvarande form. Och då kan man ju tillägga att Industriprogrammet och Individuella programmet kommer att finnas kvar i Kungsör.
Med på telefon nu finns Per Strängbom, socialdemokratiskt kommunalråd i Kunsör. Hej. Tycker du fortfande beslutet att lägga ner Ulvesund var ett bra beslut?


Strängbom: Ja, det var ett nödvändigt beslut uifrån den sökning som eleverna gjorde. Det var alldeles för få som valde vårt egna gymnasium i första hand.

Reporter: Vad skulle det ha inneburit för kommunen om man hade haft kvar skolan?

Stränbom: Ja, bristkostnaderna per gymnasieplats hade blivit väldigt höga.

Reporter: Hur mycket pengar kommer kommunen nu då att spara på att lägga ner skolan?

Strängbom: Totalt sät så *harklar* kommer inte att spara några pengar, men däremot så slipper vi ökade utgifter då, så att nu får vi betala för dom platser i andra kommuner som våra elever väljer. Vi får inga ökade kostnader, utan hoppas att vi håller oss inom den tidigare ramen för den totala  gymnasieskolan.

Reporter: Okej, du får förklara för det är svårt att förstå såna här ekonomiska termer. På vilket sätt hade det då varit dyrare att ha kvar skolan?

Strängbom: Dels så har vi ju den fasta driftskostnaden; lokaler, uppvärmning, men även baspersonal som finns på Ulvesund. Och har vi då ett begränsat antal elever, så blir varje tjänst per elev och varje insatts per elev dyrare. Samtidigt får vi betala fulla priser för de elever som går i andra kommuner

Reporter: Okej, då förstår man lite bättre. Dom elever som flyttade började året fick ju flytta på sig. Var har dom taigt vägen?

Strängbom: Ja, dom flesta går i Köping, men även i Arboga.

Reporter: Jag kommer ihåg att det var en diskussion bland elever att valen dom gjort hos er, inte fanns någon annanstans. Hur löste ni dom problemen?

Strängbom: *harklar* Det här har då förvaltningsledningen arbetat med och kan inte ge exakt i detalj hur man har löst det då men man har ändå tittat på och möjliggjort att Köping och Arboga varit väldigt positiva till att där kursplanerna inte stämt in då möjligheten att komplettera och fasa in då för Kungsörseleverna att när man går ut trean har fullvärda studier.

Reporter: Vad kan det nu ge för konsekvenser för kommunen att man lägger ner Ulvesund?

Strängbom: Omedelbart kan det då vara en belastning, men samtidigt har vi ju ändå närheten till Köping och Arboga. Vi har bra kommnikationer med dom orterna och nu i höst får vi fler bussturer till t ex Köping. Det tar bara 15 minuter med tåg tåg till Eskilstuna. Så ur det där perspektivet det ju inte så avskräckande att ta sig till gymnasieskolan. Det kommer flyta på så som det gjort tidigare.

Reportern. Om elev antalet stiger, kan ni då ta beslutet att öppna upp en ny veksamhet?

Strängbom: Vi är ju innne i en oerhörd svacka i storlek på kullarna då, så det kommer inte vara aktuellt i överskådlig tid att vi får tillräckligt med ungdomar så att vi kan fundera på att starta ett eget gymnasium.

Att Strängbom aldrig kan lära sig knipa igen kakhålet!!

Skriv med egna ord
Postat av: Tobias

Det här är ju riktigt sorgligt. Inkompetenta politiker är vad vi har. Punkt.

2008-09-03 @ 20:10:23
URL: http://irport.blogg.se/
Postat av: Micke

jaaa han verkar ju vara riktigt smart ;) haha xD

2008-09-04 @ 07:30:56

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0